Translate

piątek, 26 września 2014

Why eat quinoa?


Why eat quinoa?

First of all, it contains proteins, which not only build our muscles but also responsible for proper metabolism. Quinoa have well absorbed protein that is good news especially for vegetarians and vegans and fitness people. However, not only the "good" protein terminate its great properties. Quinoa is a wealth of nutritious fats, mainly omega-3, essential to the proper functioning of the body. Carbohydrates with a low glycemic index will please most of all diabetics and people on weight loss diets. In addition, contains a very large amount of calcium, tocopherol, folic acid, copper, phosphorus, manganese, long enough to replace all the minerals and vitamins (C, D, E, B), which you need for feel good and healthy body. There is a wealth of fiber. It acts as antioxidants, which means that it reduces the risk of cancer and premature aging. Of course, gluten free.

/

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

Przede wszystkim ze względu na zawarte w niej proteiny, które nie tylko budują nasze mięśnie, ale i odpowiadają za prawidłowy metabolizm. Dobrze przyswajane białko, które jest w komosie ryżowej to dobra informacja głównie dla wegetarian, wegan oraz osób dużo ćwiczących. Jednak nie tylko na 'dobrym' białku kończą się jej super właściwości. Komosa jest bogactwem pełnowartościowych tłuszczy, głównie omega-3, niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Węglowodany o bardzo niskim indeksie glikemicznym ucieszą przede wszystkich diabetyków i osoby na dietach odchudzających. Oprócz tego, zawiera bardzo dużą ilość wapnia, tokoferolu, kwasu foliowego, miedzi, fosforu, manganu, długo by wymieniać wszystkie minerały, no i witaminy (wit. C, D, E oraz z grupy B). Jest bogactwem błonnika. Działa jak antyoksydanty, co znaczy, że zmniejsza ryzyko występowania raka i opóźnia procesy starzenia. Oczywiście nie zawiera glutenu. 


How to use?

Ideal replaces grits, rice, pasta and potatoes. Quinoa great compose great with meat dishes and vegetarian or vegan as wall. Can be milled and used as flour for baking cakes or breads. Is gluten free so can be successfully used as a substitute for flour with gluten.
Perfect for breakfast instead of traditional porridge.
Ideal for salads for lunch.
Ideal for complement dinner instead of potatoes.
Perfect for dessert as an ingredient in cakes, puddings etc.

/

Zastosowanie:

Doskonale zastępuje kaszę, ryż, makaron czy ziemniaki. Wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi jaki i wegetariańskimi oraz wegańskimi. Komosę można mielić i używać jako mąkę do wypieków ciast, pieczywa... Nie zawiera glutenu, więc w powodzeniem może być stosowana, jako zamiennik mąk z jego zawartością. 
Idealna na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki.
Idealna jako składnik sałatek na lunch.

Idealna jako 'dopełnienie' obiadu, zamiast ziemniaków/ kaszy/ ryżu.
Idealna na deser jako składnik ciast, puddingu etc.



How to cook? 

Before cooking always rinse quinoa running cold water. Boil in water in a ratio of 1 to 2, a cup of quinoa is taken to two cups of water (or stock). After about 15 minutes, quinoa is ready. I often rinsed quinoa throw directly into boiling food (for example, like here >>), I keep on heat for about 5 minutes, after which time fetching of fire, quinoa comes to the perfect softness :)
Jak gotować?
/
Jak gotować?

Zawsze przed gotowaniem płuczemy komosę pod bieżącą zimną wodą. Gotujemy w wodzie w proporcjach 1 do 2, czyli na szklankę komosy przyjmuję się dwie szklanki wody (lub wywaru np. warzywnego). Po około 15 minutach komosa gotowa. Ja często opłukaną komosę wrzucam bezpośrednio do gotującej się potrawy (na przykład tak jak tutaj>>), trzymam na ogniu około 5 minut, po tym czasie ściągam z ognia, a komosa sama dochodzi do idealnej miękkości :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz