Uwielbiam dania z woka. Nieskomplikowane, szybkie, świeże i bardzo zdrowe. Uwielbiam dania na bazie curry. Często przyrządzam curry z owocami morza (jak tutaj), z rybą, kurczakiem, zupę kury z ośmiornicą (tutaj). Tym razem mięso zastąpiłam bakłażanem, ryż komosą ryżową. I wyszło przepyszne wegetariańskie curry, idealne także dla wegan.
Vegan curry with eggplant and quinoa!
/
Wegańskie curry z bakłażanem i komosą ryżową!
/
Wegańskie curry z bakłażanem i komosą ryżową!
Ingredients for two serves: / Składniki na dwie porcje:
eggplant/ bakłażan
onion/ cebula
125 g green bean/ 125 g fasolki szparagowej
carrot/ marchewka
125 g celery/ 125 g selera naciowego
2 teaspoon curry powder/ 2 łyżeczki curry w proszku
onion/ cebula
125 g green bean/ 125 g fasolki szparagowej
carrot/ marchewka
125 g celery/ 125 g selera naciowego
2 teaspoon curry powder/ 2 łyżeczki curry w proszku
tablespoon of coconut oil/ łyżka oleju kokosowegotablespoon of soy sauce/ łyżka sosu sojowego
300 ml vegeterian stock or water or coconut milk/ 300 ml wywaru warzywnego lub wody lub mleczka kokosowego
salt, pepper, thyme/ sól, pieprz, tymianek
125 g white quinoa/ 125 g białej komosy ryżowej
300 ml vegeterian stock or water or coconut milk/ 300 ml wywaru warzywnego lub wody lub mleczka kokosowego
salt, pepper, thyme/ sól, pieprz, tymianek
125 g white quinoa/ 125 g białej komosy ryżowej
Into a hot wok give a spoonful of coconut oil and cut onion, fry a moment, add a teaspoon of curry powder, after about 5 minutes, add all the chopped vegetables. simmer about 10 minutes, I add the broth or water, coconut milk, season with salt, pepper, thyme, soy sauce and a second teaspoon of curry powder. At the end I add "raw" quinoa. Simmer about 15 minutes. Until the quinoa is al dente.
/
Na rozgrzanego woka daję łyżkę oleju kokosowego i pociętą w piórka cebulę, chwilę podsmażam dodaję łyżeczkę proszku curry, po około 5 minutach dorzucam wszystkie wcześniej pokrojone warzywa. Duszę około 10 minut, dodaję wywar lub wodę, przyprawiam solą, pieprzem, tymiankiem, sosem sojowym i drugą łyżeczką proszku curry. Na koniec dodaję "surową" komosę ryżową. Cale danie duszę około 15 minut. Do czasu aż komosa będzie al dente.
Delicious and healthy dish in half an hour
/
Pyszne i zdrowe danie w pół godziny!
Why eat quinoa? In the next post soon.
/
Dlaczego warto jeść komosę ryżową? Już w kolejnym wpisie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz