Wyszły pyszne, na zielono...
Zielone naleśniki z zielonym farszem
Składniki na ciasto (6 naleśników):
szklanka mleka roślinnego
pół szklanki wody gazowanej (można bez)
niepełna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
duże jajko
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka spiruliny (proszek)
Składniki połączyć ze sobą, zmiksować na gładkie ciasto (o konsystencji rzadkiej śmietany)
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (najlepsza do tego będzie patelnia do naleśników).
Farsz szpinakowy:
250 g mrożonego szpinaku
pół szklanki wody
dwa ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
dwie łyżki startego parmezanu
dwie łyżki pestek dyni
Do garnka włożyć rozmrożony szpinak, zalać wodą, zagotować, dodać czosnek, sos sojowy, pieprz, dusić do czasu, aż woda w całości wyparuje. Pod koniec dodać po dwie łyżki startego parmezanu oraz pestek dyni.
Całość wymieszać.
Posmarować naleśniki, zawinąć.
Przed podaniem skropić oliwą.
Kolor mają fantastyczny :-)
OdpowiedzUsuńsmak też ;) pozdrawiam
UsuńAż chcę się zjeść tą zieleń jak najszybciej:)
OdpowiedzUsuńPyszności - wygląda obłędnie 😍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤