Translate

poniedziałek, 25 stycznia 2016

szybki obiad i pasta z awokado


Często zdarzają się takie dni (w tygodniu to już szczególnie), gdy po pracy wpadasz do domu okrutnie głodna. Pierwsze na co masz chęć to zjeść byle co, byle jak, plaster sera, piętkę z chleba, mały jogurt, cokolwiek byle tylko zaspokoić pierwszy głód. Mam dla Ciebie fajną propozycję,
zamiast do lodówki sięgnij po niewielki garnek, nalej do niego wody, zagotuj z odrobiną soli, wsyp do wody pełnoziarnisty makaron, gotuj około 8 minut. W międzyczasie sięgnij po dojrzałe awokado, świeżą papryczkę chili, garść rukoli, sok z połówki limonki, sól, pieprz, łyżeczkę startego parmezanu, wszystko potraktuj blenderem (w tym czasie zapominasz o pierwszym głodzie i cierpliwie czekasz na obiad, który będzie za dwie minuty;) ). Pokrój w kostkę pomidora. Odcedź makaron, wymieszaj z awokadowo-rukolową pastą, dodaj pomidora. Tuż przed samym podaniem poprósz parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Zajadaj się pełnowartościowym obiadem bez wyrzutów sumienia.



Pasta z awokado i rukoli
Składniki na dwie porcje:
250 g pełnoziarnistego makaronu
pół dojrzałego awokado
garść świeżej rukoli
duży świeży pomidor
świeża papryczka chili
pół limonki
sól
pieprz
parmezan
oliwa z oliwek

Jak wykonać? - w opisie na górze strony ;)



1 komentarz: