Translate

wtorek, 19 stycznia 2016

Budyń jaglany i mleko macadamia


Orzechy macadamia to jedne z moich ulubionych. Mam to szczęście, że obecnie mieszkam w macadamiowym raju - Australii, skąd te orzechy pochodzą i są uprawiane. Pamięteam jak w zeszłym roku włuczyłam się z M. po jednej z takich plantacji. Niezbyt wysokie drzewa, skąpane w promieniach słońca, orzechy zaś w grubych skorupach, które bardzo ciężko rozłupać (to chyba powód dlaczego w sklepach można dostać raczej już te rozłupane.)

Zawsze trzymam w lodówce, dlatego na długo zachowują swoją chrupkość i świeżość. W Australii tłoczy się z nich oleje - bardzo delikatne w smaku (oleje macadamia świetnie nadają się do pielęgnacji ciała i twarzy, szczegółnie po słonecznej kąpieli). bardzo smaczne są macadamiowe mleka. Obok mleka kokosowego i migdałowego, właśnie mleko macadamia jest jednym z moich ulubieńszych. Dziś postanowiłam wykorzystać go do śniadania.

Budyń jaglany z mlekiem macadamia


Składniki na jedną porcję:

- 1/4 kaszy jaglanej (dokładnie wypłukanej pod zimną i gorącą wodą)
- 200 ml mleka macadamia (oczywiście można tutaj użyć dowolnego mleka najlepiej roślinnnego)
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)

do podania - co kto woli: świeże lub suszone owoce, konfitura, miód, kawałki czekolady.... ja do tego przepisu użyłam świeże truskawki, kaszę jaglaną dmuchaną, kilka prażonych migdałów i orzechów macadamia

Jak zrobić:

do rondla włożyć kaszę, zalać mlekiem, można opcjonalnie dodać miód. Gotować na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn (dobrze jak nawet się rozgotuje). Następnie całość zmiksować blenderem.




Pyszne na śniadanie lub deser.

2 komentarze:

  1. oj, nie pamiętam kiedy ostatnio budyń jaglany jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to coś całkowicie innego niż wszystko to co dotychczas jadłem - ale dobre.

    OdpowiedzUsuń