Translate

czwartek, 23 lipca 2015

owsiane ciacha bez mąki, cukru i tłuszczu


Naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam paczkę gotowych ciastek. Takich ze sklepu. Zbierze się jakieś kilkanaście miesięcy... Jak zapewne wielu z Was czyta etykiety produktów, ja także czytam więc dlatego nie kupuję sklepowych gotowców :). A jeśli najdzie mnie ochota na ciacha, to mieszam właśnie takie - pełne zdrowia, z samych naturalnych składników.

Płatki owsiane, ziarna i owoce.
Bez mąki, bez jaj, bez cukru i tłuszczu.
Świetne na wieczorną przekąskę lub na drugie śniadanie.
...a zrobienie ich zajmuje tyle czasu ile pójście do pobliskiego sklepu. :)
Bardzo polecam!


Składniki na około 20 sztuk:

szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki wiórek kokosowych
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki sezamu
jeden duży bardzo dojrzały banan (zgnieciony widelcem)
pół dużej gruszki (startej na tarce)
łyżka miodu
łyżka zmielonego lnu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
na patelni około 3 minuty prażymy sezam i słonecznik, w tym czasie do dużej miski wsypujemy: płatki owsiane, len, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, dodajemy łyżkę naturalnego miodu, zgniecionego widelcem banana, startą gruszkę oraz podprażone nasiona, całość dokładnie mieszamy (w razie potrzeby dodajemy łyżkę lub dwie wody. Z miksu tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.


7 komentarzy:

  1. Są świetne! Uwielbiam takie ciasteczka, jak są pokruszone do owsianki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne, ale z dodatkiem gruszki jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast gruszki można też jabłko, ale koniecznie spróbuj z gruszką :)

      Usuń
  3. wyglądają na baardzo chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie i najbardziej smakują pijąc kawusię w rodzinnym gronie letnią porą

    OdpowiedzUsuń