Przepisów na
najlepsze, tradycyjne ciasto naleśnikowe jest sporo. Coraz więcej
przepisów na bezglutenowe czy razowe. Także bez jaj, czy mleka.
Takie właśnie chyba lubię najbardziej, bez nabiału.
Mleka
krowiego nie pije od dawna, więc i w naleśnikach używam
roślinnego. Jaja z ochotą jem nadal, głównie na weekendowe
śniadanie (pod różną postacią), do ciast, pancakes, także do
naleśnikowego ciasta, staram się szukać zamienników.
Wegańskie naleśniki, bez jaj i mleka
250 g mąki
pszennej pełnoziarnistej
100 g płatków
owsianych mielonych
250 ml mleka
ryżowego
125 ml wody
gazowanej
łyżeczka sody
szczypta soli
łyżka oliwy
Wszystkie
składniki połączyć ze sobą, najlepiej mikserem. Gotowe ciasto
odstawić na 15 minut do lodówki.
Smażyć na
suchej (przed pierwszym naleśnikiem skropić patelnię odrobiną
oliwy), rozgrzanej patelni (najlepsza będzie specjalna do
naleśników). Nakładać na patelnię chochelkę ciasta i gładko
rozprowadzić ciasto po całej patelni.
Idealne na
lunch do pracy, szkoły, uwielbiam z awokado, świeżą papryczką
chili i sowicie skropione limonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz