Translate

wtorek, 7 lipca 2015

aromatyczny kalafior


Pięknie wraca się z wyprawy po Indiach. Do kuchennej szuflady dopiero co schowałam przywieziony szafran, kardamon, mieszankę garam masala, czarną sól. Do półki z herbatami: herbatę szafranową, kardamonową, różaną i klasyczną assam. Otwieram paczuszkę, zaparzam dla siebie i dla M.
Kilka godzin później przyrządzam kalafiora z żółtą gorczycą. Przepis przywieziony z Indii.



Kalafior z żółtą gorczycą


jeden cały kalafior
cebula (drobno posiekana)
ząbek czosnku
trzy pomidory (bez skórki)
100 ml mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego
łyżeczka oleju kokosowego
świeża kolendra

Przyprawy:
łyżeczka ziaren żółtej gorczycy
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki kuminu
½ łyżeczki pieprzu cayenne








Kalafior podzielony na różyczki gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni na oleju kokosowym podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy: gorczycę, kurkumę, kumin, pieprz cayenne. Dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno pocięte pomidory, mleko kokosowe i/lub jogurt naturalny. Po kilku minutach dodajemy kalafior i gotujemy kolejne 5 minut. Tuż przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.


Więcej o kuchni indyjskiej piszę tutaj [KLIK >>] :)

5 komentarzy:

  1. Właśnie mam na obiad kalafiora - może powinnam go tak podrasować przyprawami jak Ty;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na kalafiora!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł :) Robiłam coś podobnego kiedyś, ale bez mleczka. Muszę wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj, mam nadzieje że zasmakuje :)

      Usuń