Przed przyrządzeniem małż należy:
Najlepiej małże kupować świeże. Jak poznać że małże są świeże? Muszle świeżych małż są zamknięte. Gdy muszla jednak lekko się otworzy uderzamy ją o stół, blat. Gdy ponownie się zamknie, oznacza to że małża żyje i możemy ją zjeść. Jednak jeśli muszla ciągle będzie otwarta musimy ją wyrzucić. Pamiętajmy! Zawsze przygotowujemy żywe małże, czyli zamknięte.
Dopiero podczas gotowania muszle powinny się otworzyć. Jeśli któraś się nie otworzy, także należy ją wyrzucić. Gotowanie muszli nie trwa długo, zaledwie kilka minut.
Nie wolno też zjadać małż, których muszle są pęknięte.
Pamiętajmy także o dokładnym oczyszczeniu muszli. Najłatwiej muszle myje się pod bieżącą wodą, ostrą myjką, usuwając wszelkie morskie zabrudzenia, kawałki glonów, piasek itp.
Świetne są te duszone w winie, lub z dodatkiem chilli, bądź w sosie pomidorowym. Mule świetnie nadają się do dań z makaronem, najlepiej spaghetti lub fettuccine. Oto mój przepis na...
...Black mussels in tomato sauce
200 g muli
200 g makaronu spaghetti lub fettuccine
2 łyżki oliwy z oliwek
mała cebula
4 ząbki czosnku
świeża lub suszona papryczka chilli
pół puszki pomidorów
pół szklanki wody lub bulionu warzywnego
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
garść groszku cukrowego
garść świeżej pietruszki
łyżka parmezanu
sól
pieprz
Jak przyrządzić:
Porządnie umyć muszle (instrukcja powyżej) osuszyć. Makaron ugotować al dente.
Na patelni lub woku na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć cebulę, czosnek. Dodać pomidory, pokrojone chilli, groszek cukrowy w całości, doprawić solą, pieprzem. Chwilkę odczekać, następnie dolać pół szklanki wody wrzucić muszle, doprawić sosem sojowym i rybnym.Dusić do czasu, aż muszle się otworzą (powinno to trwać około 4 minut). Do całości dodać ugotowany al dente! makaron.
Posypać świeżą pietruszką i startym parmezanem.
Mniam, wygląda bardzo pysznie :D
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcia.Bardzo lubię takie dania.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń