trudno wybrać ten ulubiony
czy jednak z dodatkami, czy z kremem śmietanowym na wierzchu....
ja ciągle poszukuje
testuje
i
dziś proponuję świetny
przepis z
marchewką, jogurtem, sokiem z pomarańczy i... imbirem
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki oliwy
sok z połówki pomarańczy
pół łyżeczki startego imbiru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
szczypta soli
w jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, w drugiej misce dokładnie połączyć ze sobą -jaja, oliwę, sok z pomarańczy, imbir, cukier i jogurt, następnie dodać marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
Ciasto wylać do keksówki,
piec około godziny w 180 stopniach.
dodatek:
ulubiona herbata imbirowa
-z nią smakuje najlepiej
Najlepsze marchewkowe to te na wypasie - i z kremem i z orzeszkami! :)
OdpowiedzUsuń