Pancakes idealnie smakują i pasują do przedłużonego, leniwego, weekendowego śniadania. Banalnie proste w przygotowaniu, smakują każdemu, nawet tym, którzy uparcie twierdzą, że wolą śniadania na słono, a nie na słodko. Znając podstawowy przepis na pancakes, warto poeksperymentować i stworzyć nową zdrowszą ich wersję.
Zamiast mleka krowiego użyć roślinnego, zamiast mąki pszennej, na przykład mąką kokosową, gryczaną lub z komosy ryżowej (o zdrowych właściwościach komosy pisałam TUTAJ>>,) zamiast jajka zmielony len lub zgnieciony banan.
Dziś proponuję Wam taką oto zdrowszą fajną alternatywę:
Zdrowe, energetyczne pancakes z mlekiem kokosowym, quinoa, masłem orzechowym i kakao :)
Składniki na około 10 sztuk:
400 ml mleka kokosowego
100 g mąki z quinoa
dwie łyżki masła arachidowego (organicznego, bez żadnych dodatków)
łyżka kakao (organicznego, 100%)
łyżka roztopionego oleju kokosowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
szczypta soli
w misce mieszamy mleko, jajko, masło orzechowe i olej, następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dorzucamy szczyptę soli. Wszystko dobrze mieszamy. Smażymy na suchej patelni (najlepiej na takiej do naleśników).
Do serwowania polecam lekko podduszone owoce. Kilka truskawek, brzoskwinię, kilka rodzynek, kilka jagód goi, wrzucamy do rondla z niewielką ilością wody (około trzech łyżek wody, jak by woda jedynie przykryła dno rondla), gotujemy aż owoce puszczą soki, dosypujemy łyżeczkę otrębów, zmielony len, łyżeczkę nasion chia, dla lubiących słodkie- łyżkę miodu. PYCHA!
A tutaj znajdziesz inne fajne przepisy na pancakes: KLIK >>
a inne śniadaniowe przepisy tutaj: KLIK>>
masz chęć na więcej zdjęć pysznego i zdrowego jedzenia? Zapraszam na mój instagram :)
wyglądają pysznie: )
OdpowiedzUsuń