Całkiem przypadkiem stałam się posiadaczką kilograma świeżej bazylii. W żaden sposób mnie to nie zasmuciło (uwielbiam świeże zioła!), spowodowało raczej, że niemal codziennie naszym daniom, towarzyszyła świeża bazylia. Na śniadanie: jako dodatek do omleta lub jajecznicy, jako dodatek do kanapki, sałatki, na obiad w postaci pesto... długo by wymieniać! Raz garść świeżej bazylii zmiksowałam z puree z zielonego groszku! Wyszło przepysznie.
Groszkowo-bazyliowe puree jako dodatek do piersi z kurczaka, nadziewanej suszonymi pomidorami i (a jakże!) świeżą bazylią.
***
Quite by chance I've gotten to have a kilo of fresh basil. In no way am I not sad (I love fresh herbs!), Resulted in rather that almost every day of our dishes accompanied by fresh basil. For breakfast: in addition to an omelet or scrambled eggs, in addition to sandwiches, salads for lunch in the form of pesto ... long to talk! Once a handful of fresh basil remixed with mashed green peas! It came out delicious.
Pea-basil puree as a supplement to breast of chicken, stuffed with dried tomatoes and (of course!) Fresh basil.
Inspiracją dla tego dania był dla mnie przepis z "Kwestii smaku" >> dziękuje!
***
The inspiration for this dish was for me a recipe from "Kwestii smaku" >> Thank you!
A Wy, jakie dania z bazylią lubicie najbardziej? :)
And you, what kind of dishes with basil you like the most? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz