wiem, że w Polsce to pora na rozgrzewające zupy
najlepiej w akompaniamencie kaszy
wiem, że nie wypada serwować Wam chłodnika
ale...
zrozumcie mnie :)
mieszkam na przeciwległej półkuli
zrozumcie mnie
tutaj trwa właśnie lato!
a na lato najlepsze jest-
- Gazpacho z arbuzem
Składniki na dwie porcje:
dwa duże pomidory
300 g arbuza (bez skóry i pestek)
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
1/4 szkl. przegotowanej ciepłej wodygarść ziaren (pestki dyni, słonecznika)
sól morska
pieprz
Jak przyrządzić:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Pokroić na drobne kawałki i włożyć do głębokiej miski.
Na drobne kawałki pokroić także arbuza i dodać do pomidorów. Dodać pokrojony ząbek czosnku, oliwę, ocet balsamiczny, wodę. Doprawić solą i pieprzem.
Teraz wszystko zblendować do uzyskania gładkiej masy.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem posypać garścią ziaren.
Warto serwować z kawałkami fety i razowym tostem.
Pokroić na drobne kawałki i włożyć do głębokiej miski.
Na drobne kawałki pokroić także arbuza i dodać do pomidorów. Dodać pokrojony ząbek czosnku, oliwę, ocet balsamiczny, wodę. Doprawić solą i pieprzem.
Teraz wszystko zblendować do uzyskania gładkiej masy.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem posypać garścią ziaren.
Warto serwować z kawałkami fety i razowym tostem.
Naprawdę, bardzo polecam na upały!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz