Translate

poniedziałek, 18 lutego 2013

szparagi cały rok...

Moja pierwsza sfotografowana potrawa w nowym miejscu
w nowym świetle
w nowym cieniu
w nowym wnętrzu
...
starym aparatem
starym sposobem (starym, czyli sprawdzonym)
starym zwyczajem
...
tutaj sezon na szparagi trwa cały rok
(kolejny powód)
a to że mój ulubiony kolor na talerzu to zielony...


Penne w towarzystwie szparagów i pomidorów


pęczek zielonych szparagów
cztery pomidory
cebula
ząbek czosnku
sol, pieprz, papryczka chilli
makaron penne

W lekko osolonej wodzie gotujemy al dente szparagi. Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy cebule i czosnek, po chwili dodajemy drobno pokrojone pomidory- dusimy, według uznania doprawiamy- solą pieprzem i ostrą papryczką chilli. W międzyczasie w dużym garnku  gotujemy al dente makaron penne.  Po około 7 minutach do pomidorowego sosu dodajemy odcedzone, pocięte na mniejsze cząstki szparagi. 



2 komentarze:

  1. Poczułam smak szparagów dzięki Twoim niezwykłym zdjęciom!
    Wspaniały przepis i prezentacja!!!

    OdpowiedzUsuń