ta pora
ta wiosna
gdy uwiedziona wspomnieniem
nabrałam apetytu na...
tradycyjne placki ziemniaczane,
na grubych oczkach tarki tarte
chrupkie
o wiosennych barwach:
rozgrzanego słońca
stokrotek
i
świeżo skoszonej trawy
Przepis na placki ziemniaczane zna każdy :)
każdy lubi po swojemu :)
ja lubię
te tarte na grubych oczkach tarki
z dodatkiem marchwi,
cebuli,
cukinii
i przypraw
koniecznie z twarogiem - po brzegi wypełnionym -
świeżą rzodkiewką,
dymką
i świeżo zmielonym pieprzem.
Koniecznie posypane zieloną (jak trawa) rzeżuchą.
Ot cały!
Tradycyjny przysmak w wiosennej odsłonie
śliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńach, zjadłabym takiego placuszka ;] w try miga!
Też bym polubiła takie wyjątkowe okraszone poezją placki ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń