Translate

wtorek, 26 czerwca 2012

najprostsze ciasto z truskawkami

dlaczego truskawki, hymm... może dlatego, że truskawki mają:
towarzystworadośćurodęsmakkochanieapetytwakacjekombinacjeinspiracje
... tak, truskawki mają w sobie to wszystko.
To na co czekamy, o czym marzymy, o czym myślimy w złośliwe dni.

Sezon na te zdrowe/dietetyczne/smaczne/radosne cuda trwa!!
Dziś, proponuję najprostsze na świecie ciasto oczywiście z truskawkami.
Cieniutkie, kruche idealne na poobiednią przekąskę do mrożonej kawy




125 g masła lub margaryny
2 jajka
250 g cukru (ja dałam 100 g cukru- nie lubię zbyt słodko, tym bardziej, że ciasto dodatkowo pruszymy cukrem pudrem)
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do piecznia

pół kg truskawek(pociąć na połówki)
płatki migdałowe
cukier puder do popruszenia






W misce zmiksować masło z cukrem, następnie dodać jaja.
Ubijać na puszystą masę.
W drugiej misce połączyć ze sobą suche składniki (tj. mąki, proszek do pieczenia) i dodać do masy. Całość ubijać jeszcze kilka minut. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.

Na surowe ciasto wyłożyć truskawki,
posypać płatkami migdałowymi.
Piec 35 minut w 180-200 st.






Po upieczeniu, wyłożyć z blachy i opruszyć cukrem pudrem.


Ciasto nie wyrasta zbyt wysoko, jest cieniutkie, delikatne, kruche...

... a co najważniejsze - naprawdę rozpływa się w ustach...





7 komentarzy:

  1. Pyszne! I jak pięknie zaprezentowane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyyychaa, muszę taki upiec!!:)
    cudne zdjęcia, te z różą też przepiękne!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne i pyszne! Aż mam na nie chrapkę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. co proste, klasyczne to i pyszne

    OdpowiedzUsuń