Translate

środa, 8 sierpnia 2012

Lekkie jogurtowe ciasto z jagodami

Pełen jagód koszyk, znalazłam pewnego słonecznego poranka na kuchennym stole...
oczami wyobraźni zobaczyłam jagodowy uśmiech, a z nim fioletowe usta, purpurowe palce
uśmiech dzieciństwa
uśmiech beztroskich wakacji
sięgnęłam po dużą łyżkę
nabrałam dwie garści,
nim się obejrzałam
już dotykały podniebienia...
... pierwsze jagody w tym roku
dopiero(sic!)
kolejna garść powędrowała do śniadania,
reszta do jogurtowego wypieku

Lekkie jogurtowe ciasto z jagodami



170 g masła
100 g cukru
3 jaja
230 g maki
łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml greckiego jogurtu
300 g jagód



Masło, cukier, całe jaja ubijam na gładką masę, po chwili dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilkę ubijam i dodaję jogurt. Całość ubijam jeszcze około trzech minut. Następnie połowę jagód dodaję do ciasta, delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto z jagodami w środku, wylewam na posmarowaną masłem blachę.




Po wierzchu ciasta, rozsypuję pozostałe jagody oraz posypuję płatkami migdałowymi.
Całość piekę około 45 minut w 180 stopniach.


To wcale nie plotka - jagoda naprawdę chroni przed chandrą i niepogodą ducha :)


Jagoda to zdecydowanie najsmaczniejsze lekarstwo antystresowe 
- sprawdziłam na własnym... podniebieniu :)


więcej, więcej jagód, w tym roku!!!




10 komentarzy:

  1. Mnóstwo owoców, tak, jak lubię. :) W smaku to ciasto musiało być obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. whiness: było :) ja też lubię jak ciasto po brzegi wypełnione jest owocami, najlepiej leśnymi, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda to ciasto, owoce ładnie kontrastują z samą masą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie lekkie ciasta:)
    Szczególnie z dodatkiem jogurtów. Są takie lekkie i wilgotne w środku:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie nadziane! Bardzo lubię jogurtowe ciasta a to z jagodami musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Choć ten sezon obfitował u mnie w jagodowe cudowności, a język fioletowy miałam już nie raz - mam ogromną ochotę na to ciasto. Lubię migdałowe wierzchy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto z moimi ukochanymi jagodami!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja już prawie nigdzie nie mogę jagód znaleźć...pozostaje mi popatrzeć na to piękne, mocno nadziane owocami ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  8. na jakiej blaszce jest upieczone to ciasto?? duzej z piekarnika??

    OdpowiedzUsuń