oczami wyobraźni zobaczyłam jagodowy uśmiech, a z nim fioletowe usta, purpurowe palce
uśmiech dzieciństwa
uśmiech beztroskich wakacji
sięgnęłam po dużą łyżkę
nabrałam dwie garści,
nim się obejrzałam
już dotykały podniebienia...
... pierwsze jagody w tym roku
dopiero(sic!)
kolejna garść powędrowała do śniadania,
reszta do jogurtowego wypieku
Lekkie jogurtowe ciasto z jagodami
170 g masła
100 g cukru
3 jaja
230 g maki
łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml greckiego jogurtu
300 g jagód
Masło, cukier, całe jaja ubijam na gładką masę, po chwili dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilkę ubijam i dodaję jogurt. Całość ubijam jeszcze około trzech minut. Następnie połowę jagód dodaję do ciasta, delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto z jagodami w środku, wylewam na posmarowaną masłem blachę.
Po wierzchu ciasta, rozsypuję pozostałe jagody oraz posypuję płatkami migdałowymi.
Całość piekę około 45 minut w 180 stopniach.
To wcale nie plotka - jagoda naprawdę chroni przed chandrą i niepogodą ducha :)
Jagoda to zdecydowanie najsmaczniejsze lekarstwo antystresowe
- sprawdziłam na własnym... podniebieniu :)
więcej, więcej jagód, w tym roku!!!
Mnóstwo owoców, tak, jak lubię. :) W smaku to ciasto musiało być obłędne.
OdpowiedzUsuńwhiness: było :) ja też lubię jak ciasto po brzegi wypełnione jest owocami, najlepiej leśnymi, pozdrawiam :)
UsuńPięknie wygląda to ciasto, owoce ładnie kontrastują z samą masą :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lekkie ciasta:)
OdpowiedzUsuńSzczególnie z dodatkiem jogurtów. Są takie lekkie i wilgotne w środku:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Ale fajnie nadziane! Bardzo lubię jogurtowe ciasta a to z jagodami musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńChoć ten sezon obfitował u mnie w jagodowe cudowności, a język fioletowy miałam już nie raz - mam ogromną ochotę na to ciasto. Lubię migdałowe wierzchy. ;)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto z moimi ukochanymi jagodami!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
A ja już prawie nigdzie nie mogę jagód znaleźć...pozostaje mi popatrzeć na to piękne, mocno nadziane owocami ciasto!
OdpowiedzUsuńna jakiej blaszce jest upieczone to ciasto?? duzej z piekarnika??
OdpowiedzUsuń