Translate

czwartek, 28 stycznia 2016

naleśniki wolne od nabiału


Przepisów na najlepsze, tradycyjne ciasto naleśnikowe jest sporo. Coraz więcej przepisów na bezglutenowe czy razowe. Także bez jaj, czy mleka. Takie właśnie chyba lubię najbardziej, bez nabiału.

Mleka krowiego nie pije od dawna, więc i w naleśnikach używam roślinnego. Jaja z ochotą jem nadal, głównie na weekendowe śniadanie (pod różną postacią), do ciast, pancakes, także do naleśnikowego ciasta, staram się szukać zamienników.


Wegańskie naleśniki, bez jaj i mleka


250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych mielonych
250 ml mleka ryżowego
125 ml wody gazowanej
łyżeczka sody
szczypta soli
łyżka oliwy

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, najlepiej mikserem. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut do lodówki.

Smażyć na suchej (przed pierwszym naleśnikiem skropić patelnię odrobiną oliwy), rozgrzanej patelni (najlepsza będzie specjalna do naleśników). Nakładać na patelnię chochelkę ciasta i gładko rozprowadzić ciasto po całej patelni.



Idealne na lunch do pracy, szkoły, uwielbiam z awokado, świeżą papryczką chili i sowicie skropione limonką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz