Translate

poniedziałek, 14 września 2015

salmon time!


jako wyznawcy zdrowej, świeżej, prostej i mało składnikowej kuchni, staramy się unikać mięsa.
Co innego ryby i owoce morza. UWIELBIAMY!!! I raczej NIE unikamy :) !
Więc jak tylko mam okazję, czas na gotowanie, no i odwiedzę mój sprawdzony i zaprzyjaźniony rybny sklep, ryba lub inny owoc morski ląduje na naszych talerzach. Tym razem łosoś,
wyglądał wyjątkowo okazale.

Wiele nie potrzeba by przyrządzić pyszny makaron z łososiem, zajmuje to tylko chwile, a smak gwarantowany. Koniecznie wypróbujcie z dodatkiem świeżej mięty i sokiem z cytryny, bardzo odświeża.

Pasta z łososiem, świeżą miętą i papryczką chili 



Składniki na dwie porcje:

200 gr świeżego łososia (bez ości, pocięty na 2 cm kawałki)
200 g makaronu 100% durum
świeża papryczka chili
dwa ząbki dobrej jakości czosnku
świeża mięta (około 10 listków)
sok z połowy cytryny
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
świeża dymka i jeszcze kilka listków mięty do posypania tuż przed podaniem









Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łososia (do tego dania nie używam dodatkowego tłuszczu, łosoś jest dla mnie i tak bardzo tłustą rybą), wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, chili, sos rybny i sojowy, czekamy aż sosy się zredukują, łosoś będzie al dente. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron. Makaron ugotowany al dente, wrzucamy na patelnię w łososiem, w razie potrzeby dodajemy dwie łyżki wody z makaronu. Dokładnie mieszamy, dodajemy świeżą miętę. Raz jeszcze mieszamy. Nakładamy na talerze, już przed podaniem posypujemy dymką, skrapiamy (według uznania) cytryną i dekorujemy listkami świeżej mięty.

1 komentarz:

  1. Danie wygląda bardzo smakowicie.......pięknie aż chce się przyrządzić!!

    OdpowiedzUsuń