Translate

poniedziałek, 21 września 2015

makaron ryżowy z tofu


ważnym elementem w mojej kuchni jest dobrej jakości wok. Dania kuchni azjatyckiej przyrządzane na tego rodzaju patelni są szybkie smaczne, nieskomplikowane i raczej nie ma szans ich zepsuć.
Makaron ryżowy z warzywami to klasyk.

Kiedy dodaje do niego jeszcze tofu i odpowiednio skomponowane przyprawy, danie staje się pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem pełne smaku i aromatu.

Makaron ryżowy z fasolką i tofu



Składniki na dwie porcje:

- 200 g makaronu ryżowego (wstążki)
- 100 g fasolki szparagowej (umytej, obranej)
- 100 g tofu
- ząbek czosnku
- łyżka oleju kokosowego
- cztery łyżki sosu sojowego
- jedna świeża ostra papryczka chili (najlepiej piri-piri)
- pół łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić cukrem trzcinowym, syropem klonowym bądź miodem)
- łyżka sezamu
- świeża cebulka dymka lub szczypiorek









Umytą i obraną fasolkę wrzucić do gotującej się posolonej wody, gotować około 5 minut. Gdy fasolka będzie al dente, wyłączyć palnik dodać makaron i zostawić go w wodzie z fasolką około 3 do 5 minut. Następnie odcedzić. Rozgrzać wok, dodał łyżkę oleju kokosowego i czosnek. Na rozgrzanego woka wrzucić tofu (wcześniej pokrojone na jedno centymetrowe kostki). Smażyć około 5 minut. Dodać sos sojowy, cukier palmowy, papryczkę, całość dokładnie mieszać. pod koniec dodać sezam i posiekaną dymkę. Opcjonalnie tuż przed podaniem, można danie skropić olejem sezamowym.


1 komentarz: