Translate

środa, 9 września 2015

zapiekany kalafior i brokuł z ricottą


uwielbiam surowy kalafior, często serwuję jako przekąskę - łamię go na drobne różyczki, i wraz z M. maczamy w domowym hummusie....ale dziś nie o tym,
bo pieczony kalafior także smakuje wybornie, szczególnie w towarzystwie brokuła pod pierzyną z ricotty.



Zapiekany kalafior z ricottą


na dwie porcje:
pół kalafiora
pół brokuła
150g ricotty
2 łyżki jogurtu greckiego
100g dowolnego makaronu 100% durum
świeża papryczka chili
świeża kolendra
świeża dymka
przyprawy: sól, tymianek, oregano,

umytego kalafiora i brokuła gotuję al dente w osolonej wodzie, następnie w tej samej wodzie, także al dente gotuję makaron- także al dente, następnie odcedzam,
mieszam warzywa z makaronem, chili, dymką, jogurtem i przyprawami, całość wykładam do formy do pieczenia na wierz układam pociętą w kostkę ricottę, wkładam do piekarnika nastawiam na 200 stopni,
zapiekam około 20 minut.
Podaje ze świeżą kolendrą

4 komentarze: