Translate

piątek, 29 czerwca 2012

gra w zielone

"Czy masz zielone? - Nigdy go nie zapominam...
A ty czy masz je? - Zawsze je na piersi noszę...
Wiem, jakie lubisz liście, zobacz tedy proszę.
Co dzień oto bez świeży w butonierkę wpinam."
                                            /Antoni Słonimski/*

Kto ma pomysł na zielone?
dla pana Antoniego - gra w zielone to - 
- pamięć o bliskiej osobie

"czy masz je?" = czy pamiętasz?

Tak: pamiętam, rozmyślam, rozmarzam się, myślę o..., tęsknie
... ty tam, ja tu



I z tego wszystkiego  - z tego "zielonego" -
- wszystkie zielone warzywa, 
które na zielonej półce mam,
wrzucam do zielonej miski -
- zielonej, jak najbardziej...
i mieszam
kosztuje - zielonego kęsa
doprawiam - w sposób zielony
wyjadam - wszystko co zielone






Ten, kto chce grać w zielone, musi zawsze mieć przy sobie coś zielonego i... love :)



Wszystkim 
- nie ważne czy grającym,
czy nie grającym -
życzę good -
morning/
day/
evening/
night/
good life 


* "Gra w zielone"Antoni Słonimski

wtorek, 26 czerwca 2012

najprostsze ciasto z truskawkami

dlaczego truskawki, hymm... może dlatego, że truskawki mają:
towarzystworadośćurodęsmakkochanieapetytwakacjekombinacjeinspiracje
... tak, truskawki mają w sobie to wszystko.
To na co czekamy, o czym marzymy, o czym myślimy w złośliwe dni.

Sezon na te zdrowe/dietetyczne/smaczne/radosne cuda trwa!!
Dziś, proponuję najprostsze na świecie ciasto oczywiście z truskawkami.
Cieniutkie, kruche idealne na poobiednią przekąskę do mrożonej kawy




125 g masła lub margaryny
2 jajka
250 g cukru (ja dałam 100 g cukru- nie lubię zbyt słodko, tym bardziej, że ciasto dodatkowo pruszymy cukrem pudrem)
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do piecznia

pół kg truskawek(pociąć na połówki)
płatki migdałowe
cukier puder do popruszenia






W misce zmiksować masło z cukrem, następnie dodać jaja.
Ubijać na puszystą masę.
W drugiej misce połączyć ze sobą suche składniki (tj. mąki, proszek do pieczenia) i dodać do masy. Całość ubijać jeszcze kilka minut. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.

Na surowe ciasto wyłożyć truskawki,
posypać płatkami migdałowymi.
Piec 35 minut w 180-200 st.






Po upieczeniu, wyłożyć z blachy i opruszyć cukrem pudrem.


Ciasto nie wyrasta zbyt wysoko, jest cieniutkie, delikatne, kruche...

... a co najważniejsze - naprawdę rozpływa się w ustach...





piątek, 22 czerwca 2012

pesto z rukoli z truskawkami

po prostu ją u-wiel-biam!
ma świetny kształt, piękny kolor i najważniejsze - obłędny smak
rukola
odkąd ją (całkiem przypadkiem) odkryłam, nie potrafię się bez niej obejść

pamiętam jak pierwszy raz ją przegryzłam...
był środek lutego
całkiem przypadkiem wstąpiliśmy do pewnej pizzerni
na ulicy krupniczej,
prowadzona przez Włocha, czyli że będzie miała ciasto takie jak lubię - pomyślałam...

....miała - cieńkie, lekko chrupiące, można było jeść palcami (kawałek nie opadał)

zamówiliśmy: z sosem pomidorowym, szynką parmeńską i świeżą rukolą
gdy dostaliśmy to cudo byliśmy pod smakowo-wizualnym wrażeniem -
i szynki i rucoli co nie miara
dzielimy się
bierzemy do rąk
i...
odpływamy
pikantny smak rukoli idealnie współgrający z szynką parmeńską
zwalił z nóg
"taki smakowy raj w środku zimy?"- dziwiłam się temu co smakuje

ale dziś nie środek zimy
tylko pierwszy Dzień kalendarzowego Lata
sezon bobu, wiśni, czereśni, truskawek...
no właśnie - truskawek

dlatego proponuję Wam rucolową kombinację -
- pesto z rukoli z truskawkami 



Składniki na dwie lub trzy porcje:

solidna garść świeżej rukoli
dwa ząbki czosnku
dwie łyżeczki ziaren sezamu lub słonecznika
trzy duże łyżki oliwy z oliwek
dwie łyżki tartego parmezanu
świeżo mielony pieprz
szczyptę soli
garść świeżych truskawek





Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie wszystkie składniki wymienione wyżej (oprócz truskawek i zostawiając trochę parmezanu do posypania) wrzucamy do blendera. Miksujemy! Truskawki kroimy na ćwiartki. Ugotowany makaron odcedzamy, do odcedzonego makaronu dodajemy rukolowe pesto. Mieszamy, dodajemy ćwiartki truskawek. Już na talerzu, na koniec, makaron posypujemy pozostawioną resztką sera.

 
Pikantny smak rukoli wspaniale współgra z truskawki słodyczą





wtorek, 19 czerwca 2012

kawałki rabarbaru

kawałki rabarbaru
kawałki wspomnień
dzieciństwa
kwaśna mina na pierwszy smak
parasolka z liści
zabawa w chowanego



kwaśno-słodki kompot
i kawałek ciasta
od mamy, który dziś
do wspomnień pozwala mi wracać



żółta róża 

zdobyta przez Niego
dla mnie
tak,
tuż nad ranem
tuż przed pewnym
śniadaniem
...

wtorek, 12 czerwca 2012

tarta w warzywa bogata

A w czerwcu
zajadam się tartami...
świetne
na obiad
kolacje...
jak zostanie
to i na śniadanie
na zimno
na ciepło
do pracy,
na piknik
na spotkanie z przyjaciółmi
kruchy lub francuski spód,
bogactwo środka, może ograniczyć TYLKO nasza wyobraźnia :)


nie ma co zwlekać tarta czeka!


dziś proponuję po prostu - tartę pełną warzyw:
spód - z wypróbowanego i niezastąpionego przepisu na ciasto kruche z "Kwestii Smaku" - dziękuję :)

środek - moja inwencja twórcza: 
marchew, 
fasolka szparagowa (żółta, zielona), 
tuńczyk w kawałkach, 
feta w kostkach, 
pomidor w plastrach,
por, 
dymka, 
brokuł, 
odrobina tartego żółtego sera, 
na wierz świeża rukola, 
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, tymianek, chili, oregano)
 

wykonanie - ciasto według tego przepisu
warzywa ze środka gotuję na parze (oprócz pomidora i dymki), po ugotowaniu doprawiam przyprawami i wysypuję je na gotowe, zapieczone tartowe ciasto, 
dodaję na wierz tuńczyka, plastry pomidora, pokrojoną w kostkę fetę i kawałek startego żółtego sera, 
całość zapiekam około 30 minut w 180 st. 
Tarta nie ma żadnego sosu więc jest bardzo dietetyczna.
Zdrowo polecam!