Translate

środa, 28 marca 2012

wiosenne zawijaki

Chciałabym tak po prostu zawinąć zielone liście,
pierwsze przebiśniegi,
pięć promieni słońca, które budzą o poranku,
bardzo wysoką temperaturę,
pogodę ducha,
Twój uśmiech,
wiosenny wiatr, który podczas jazdy na rowerze, wkrada się we włosy,
radość,
ochotę i śpiew...
chciałabym to wszystko razem zawinąć i rozkoszować się takim uroczym miksem przez cały rok...



na pocieszenie smakowy wiosenny zawijaniec, którego każdy kęs przywołuje u mnie właśnie te przebiśniegi, te zielone liście, promienie słońca, wiatr, radość i wiosenną ochotę na... dzień :)

wiosenne zawijaki

zewnątrz: pełnoziarniste tortille



sos „lekko pomidorowy”: blendujemy jednego pomidora, dużą łyżkę oliwy z oliwek, dużą łyżkę ciemnego octu winnego, łyżeczkę musztardy, dwa ząbki czosnku, świeżo mielony pieprz i sól


środek (farsz): na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pocięte na niewielkie kawałki kurczaka (zamarynowanego wcześniej w sosie sojowym), startą na grubych oczkach dużą marchew, garść fasolki szparagowej, chwilkę dusimy, podlewamy połową sosu „lekko pomidorowego” i na koniec dodajemy wcześniej ugotowaną zieloną soczewicę. Doprawiamy chilli, bazylią, pieprzem... (czym lubimy na wiosnę…).
Tak przygotowany farsz nakładamy na posmarowaną sosem tortillę dodajemy świeżą cebulę, pomidor i kapustę pekińską.


Całość zawijamy i rozkoszujemy się każdym kęsem...

6 komentarzy:

  1. smakowicie się prezentują. I bardzo podoba mi się pomysł na sos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszne zdjęcia.
    smakowite zawijasy. zdrowe i takie lekkie. bardzo
    kolorowe i niezwykle wiosenne.

    OdpowiedzUsuń