Translate

czwartek, 1 października 2015

Ricotta pancakes


Kto odwiedza mój blog wie, że UWIELBIAM śniadania! :)
że uwielbiam je celebrować,
uwielbiam je przyrządzać, gdy M. jeszcze śpi,
uwielbiam te zjadane w większym gronie z przyjaciółmi, te rodzinne, te tylko we dwoje, lub te w samotności...
lub te w podróży,
z kubkiem gorącej kawy...

lubię te szybkie,
i te długie weekendowe
na słodko, na słono
na ciepło, na zimno...

śniadaniowe pancakes to opcja idealna na weekendowe słoneczne poranki
lubię zmieniać podstawowy przepis dodając czasem coś ekstra
nasiona chia, jagody, świeżą miętę, lawendę, kaszę manną, jaglaną - można by wymieniać w nieskończoność... :)
albo tak jak tym razem -
ser ricotta



Ricotta pancakes



SKŁADNIKI:
250 g sera ricotta
125 ml mleka
duże jajko
100 g mąki
łyżeczka otrębów
łyżeczka oliwy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta cynamonu

JAK ZROBIĆ:
Oddzielam żółtko od białka, białko ubijam na sztywną pianę. Łączę mleko z ricottą i żółtkiem i łyżeczką oliwy, dokładnie mieszam, dodaję mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, mieszam do połączenia się składników. Na koniec dodaję białko i delikatnie mieszam.
Smażę na patelni do naleśników (nie używam do smażenia tłuszczu), odmierzam duże łyżki ciasta i kładę na patelni. Smażą się chwilę (około minuta z każdej strony).

Podaję z domowym sosem truskawkowym:

Garść pokrojonych na kawałki truskawek gotuję z kilkoma łyżkami wody oraz łyżką miodu. Gotuję do czasu aż truskawki będą miękkie i puszczą soki. Tuż przed podaniem dodaję do sosu pokrojoną świeżą mięte.



Ricotta pancakes

INGREDIENTS
250 grams ricotta cheese 
125 ml milk
1 large eggs (separated)
100 grams plain flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon oat bran
pinch of cinnamon
1 teaspoon oil

INSTRUCTIONS
Put the ricotta, milk and egg yolks into a bowl and mix well to combine. Stir in the flour, baking powder, soda and cinnamon. Beat the egg whites until they become foamy and then fold them into the ricotta mixture.
Cook the pancakes for about 1 minute until golden and then flip them over and cook for another minute. 

I serve with 
home-made strawberries syrup - 250 grams chopped strawberries combine with honey and water in a medium saucepan and bring to a boil. Cook until the strawberries are soft and the syrup is thickened. Served with chopped fresh mint.

1 komentarz:

  1. Boskie placuszki :)
    Dla takiego śniadania aż się chce wstać z łóżka :)

    OdpowiedzUsuń