Translate

wtorek, 2 kwietnia 2013

Ricotta najlepsza do... sernika

Tu na drugiej półkuli
trudno dostać prawdziwy twaróg
-niestety
ale spokojnie, fakt, że cały kontynent klimatem przypomina Włochy...
ricotty tutaj pod dostatkiem
a sernik z ricottą? czemu nie!
pyszny, lekki, delikatny


Lekki sernik z ricottą

spód sernika:
200 g owsianych, maślanych, lub czekoladowych ciasteczek (ja dałam czekoladowe)
70 g roztopionego masła

sernik:
400 g ricotty lub serka śmietanowego (powinno być 600 g, ja dałam tylko 400 g bo tyle miałam w posiadaniu :) następnym razem, a na pewno taki raz się zdarzy, dam 600 g ricotty wtedy sernik powinien wyrosnąć większy)
4 jaja
125 g cukru
sok z połówki pomarańczy





Jak wykonać:
Zmiel na proszek 200 g dowolnych ciasteczek (najlepiej do tego sernika pasują mocno czekoladowe typu oreo). Zmielone ciasteczka połącz z roztopionym masłem i wyłóż nimi spód oraz boki okrągłej formy (średnica około 20 cm). Tak przygotowany spód ciasta włóż na 20 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalki. W tym czasie zajmij się ciastem - oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Odstaw. W osobnej misce ubij na gładką masę ser. Ciągle miksując dodaj cukier, a następnie - ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku, na koniec sok z połówki pomarańczy.
Gdy składniki dobrze się wymieszają, odstaw mikser i drewnianą łyżką dodaj pianę z białek- całość delikatnie wymieszaj.
Wyciągnij spód sernika z lodówki i wylej na niego ciasto.
Piecz w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu - zajadaj ze smakiem.






10 komentarzy:

  1. sernik wygląda cudnie , i do tego z pysznej ricotty - mniam *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. dokładnie ;) czytasz w moich myślach :)

      Usuń
  3. Och, taki sernik to dopiero musi być kremowy... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz robiłam sernik z ricotty i byłam zachwycona smakiem i konsystencją :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniki z ricottą są przepyszne - zupełnie inne od tych na tradycyjnym twarogu, i zaryzykowałabym stwierdzenie że przez tą puszystość i kremowość są nawet lepsze ;) Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mieszkam na "pierwszej półkuli", i tu też twarogu brak... Ricotta to świetny zastępca :) Wspaniały sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzień dobry albo raczej dobry wieczór :-)
    dlaczego kusisz ludzi takimi ładnymi, smacznymi rzeczami, kobieto bez serca, wiosna się zbliża więc trzeba poskromić apetyt i jak to zrobić przy Twoich fotach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie pani Kavko :) szczery, radosny uśmiech w mgnieniu oka spali taki sernik :) a jeśli wiosna się zbliża (- choć u mnie środek jesieni) to powodów do śmiechów będzie bez liku :) pozdrawiam

      Usuń