Translate

wtorek, 5 marca 2013

Real Food? Co kryje się za Twoim jedzeniem?


Przyłączam się do tego zachwytu nad lokalnymi produktami.
Nad ich sezonowością
świeżością
jakością, nad którą pracują rolnicy, plantatorzy, lokalni piekarze, sadownicy, rzemieślncy...
"real food" to nie wypełnione po brzegi półki w markecie,
a raczej słońce na pomidorach
marchewki o dziwnym kształcie
jabłka z piegami
soki 100%


Przyłanczam się do tego australijskiego zachwytu na lokalnymi produktami, bo tutaj odkryłam jak można wspierać miejscowych producentów świeżych warzyw i owoców, dżemów, oliwy, pesto i domowego hummusa, soków jednodniowych, jaj szczęśliwych kur


W dzielnicy, przy której od miesiąca mieszkam z inicjatywy "Real food projests" otwarto nowy pop up shop mający na celu wspieranie, reklamowanie, rozpowszechnianie lokalnych producentów zdrowej, ekologicznej żywności. Inicjatywa, na której czele stoi Kate Walsh zrzesza kucharzy, rolników, plantatorów oraz fascynatów kuchni slow, hand made... real


Dzięki "Real Food Projects" można się dowiedzieć między innymi jak uzyskuje się zdrową oliwę, jak wygląda proces jej tłoczenia, jak wycisnąć stu procentowy sok, lub jak produkuje się pełnowartościową czekoladę, karmel, czy... pianki marshmallows.



"Real Food Projects" łączy ludzi, którzy opowiadają historię kryjącą się za dobrym, zdrowym jedzeniem.


Miałam okazję być na otwarciu takiego "pop up shop'u" i spróbować kilku niesamowitych przysmaków. Oliwa z rozmarynem, chleb, pesto, ciemna czekolada, a na deser... kilka książkowych publikacji :)


Więcej o projekcie TUTAJ >>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz