Translate

środa, 13 marca 2013

Banana bread - przepis najprostszy na świecie

nie wiem
ciągle się nad tym zastanawiam,
dlaczego tak późno zdecydowałam się by upiec to ciasto
wymyślałam inne
wyszukane
a przecież ten przepis
ot tak, po prostu
zna się na pamięć


Banana bread - przepis najprostszy na świecie

trzy bardzo dojrzałe, miękkie banany
jajko
1/3 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) w oryginale cukru jest o wiele więcej, ja ograniczyłam cukier ponieważ banany które użyłam były naprawdę dojrzałe i bardzo słodkie
1/2 szklanki oliwy (w oryginale jest roztopione masło)
1 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
szczypta soli

Widelcem rozgniatamy banany, łączymy w oliwą (lub roztopionym masłem) w drugiej dużej misce upijamy jajko z cukrem (do tego przepisu nie musisz używać miksera, wystarczy ręczna ubijaczka do białek) dodajemy banany z oliwą i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Do ciasta można dodać rodzynki, ulubione orzechy. Pieczemy przez godzinę w 170 st.





4 komentarze:

  1. Czasem najprościej znaczy najsmaczniej :) Jestem absolutną miłośniczką tego chlebka./

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, następnym razem na pewno dodam orzechy i rodzynki :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda baaardzo apetycznie.
    ..a w jakiej blaszce je piekłaś?


    ******
    http://raspberry71.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W blaszce silikonowej, polecam i pozdrawiam :)

      Usuń