Translate

wtorek, 9 października 2012

szpinakowy zawrót głowy

taki teraz czas
taki moment
że podstawą mojej kuchni jest
szpinak

lubię szpinak
jesienią najbardziej
makaron ze szpinakiem
szpinakowe gnocchi
sałatkę z świeżym szpinakiem
lasagne
zapiekanki
pizze
jako farsz
-do pierogów
-do naleśników, bo przecież,
najlepsze naleśniki to te ze szpinakiem




najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe
znalazłam na Kwestii Smaku - dziękuje


farsz to moja inwencja:
duży pęk świeżego szpinaku
trzy ząbki czosnku
cebula
świeża papryczka chili
opcjonalnie jedna świeża czerwona papryka
100 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz















na patelni,
na łyżce oliwy
lekko podsmażam posiekaną cebulę z czosnkiem,
dodaje chili i świeżą paprykę,
na koniec
dokładnie umyty świeży szpinak
- całość chwilkę duszę
i dodaję jogurt,
składniki mieszam z jogurtem,
farszem maluję naleśniki i zawijam



4 komentarze:

  1. Ślicznie!
    Pysznie pokazałaś te naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szpinakowe naleśniki :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie, oj juz dawno ich nie robiłam:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je. To jedne z moich ulubionych wytrawnych naleśników :)

    OdpowiedzUsuń