generalnie nie przepadam za grzybami
...
jednak kurki...
ich kształt i piękny kolor mnie zaciekawił
i jak się później okazało
zadziwiający chrupiący smak
już nie odmówię jajecznicy z kurkami
już nie odmówię - chętnie robię, taki oto makaron
kolorowe muszle z kurkami w lekkim sosie śmietanowym
na dwie porcje:
300 g makaronu muszle
150 g kurek
jedna cebula
dwa ząbki czosnku
łyżka masła
150 ml śmietany
lub gęstego jogurtu greckiego
pęczek szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz,
na patelni na łyżce masła smażymy cebule i czosnek
- nie za długo- tylko do zeszklenia, następnie dodajemy
umyte i osuszone kurki - chwilkę dusimy...
w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron
wracamy do patelni: gdy kurki lekko się przesmażą wlewamy śmietanę (w tym przypadku grecki jogurt) delikatnie mieszamy doprawiamy solą i świeżo - mielonym pieprzem
gdy śmietana (lub jogurt) będą odparowywać na patelnię wrzucamy jeszcze lekko twardy makaron i dodajemy koperek całość chwilkę dusimy...
,prezentują się pięknie,
OdpowiedzUsuńskuszę się też na takie;))