Tym razem placuszki z cukinii. Bardzo proste i bardzo pyszne. Już nie mówiąc o tym, że cukinia jest po prostu bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Nie tylko zawiera spore ilości witaminy C, beta-karoten, dzięki któremu nasz organizm produkuje witaminę A (odpowiedzialną za piękną skórę oraz zdrowy wzrok), ale działka także odkwaszająco na organizm i dobrze wpływa na trawienie. I jeszcze jedna ciekawostka, kiedy cukinia dojrzewa nie odkładają się w niej metale i inne związki niekorzystne dla zdrowia.
Pyszne dietetyczne placuszki cukiniowe
dwie średnie cukinie
jedna marchewka
jedna cebula
jajko
pół szklanki mąki
jajko
pół szklanki mąki
łyżka otrębów pszennych
świeży koperek
olej do smażenia
Cukinie i marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki, dodajemy mąkę, jajko, pokrojony koperek, cebulę, otręby, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, całość mieszamy, smażymy na rozgrzanym oleju około 2- 3 minuty z każdej strony. Usmażone placki kładziemy na papierowych ręcznikach by odsączyć nadmiar oleju. Podajemy solo lub z gęstym jogurtem typu greckiego :)
jestem fanatyczką wszelakich placuszków ;]
OdpowiedzUsuń.... Ja też ;) pozdrawiam
UsuńByły mega smaczne :-) Świetna alternatywa dla cukini, którą niekoniecznie trzeba zapiekać, mielić, czy gotować.
OdpowiedzUsuń