Translate

niedziela, 22 stycznia 2012

Placuszków ciąg dalszy...

Nie ukrywam, że wczorajsze pancakesy rozochociły mnie na kolejną porcję pewnego rodzaju placków.
Tym razem placuszki z cukinii. Bardzo proste i bardzo pyszne. Już nie mówiąc o tym, że cukinia jest po prostu bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Nie tylko zawiera spore ilości witaminy C, beta-karoten, dzięki któremu nasz organizm produkuje witaminę A (odpowiedzialną za piękną skórę oraz zdrowy wzrok), ale działka także odkwaszająco na organizm i dobrze wpływa na trawienie. I jeszcze jedna ciekawostka, kiedy cukinia dojrzewa nie odkładają się w niej metale i inne związki niekorzystne dla zdrowia.

Pyszne dietetyczne placuszki cukiniowe


dwie średnie cukinie
jedna marchewka
jedna cebula
jajko
pół szklanki mąki
łyżka otrębów pszennych
świeży koperek
olej do smażenia

Cukinie i marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki, dodajemy mąkę, jajko, pokrojony koperek, cebulę, otręby, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, całość mieszamy, smażymy na rozgrzanym oleju około 2- 3 minuty z każdej strony. Usmażone placki kładziemy na papierowych ręcznikach by odsączyć nadmiar oleju. Podajemy solo lub z gęstym jogurtem typu greckiego :)

3 komentarze:

  1. jestem fanatyczką wszelakich placuszków ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Były mega smaczne :-) Świetna alternatywa dla cukini, którą niekoniecznie trzeba zapiekać, mielić, czy gotować.

    OdpowiedzUsuń