Do tego jest dietetyczna. A sama kapusta zawiera wiele witaminy C oraz składniki przeciwnowotworowe. Jest bogatym źródłem błonnika, wpływa pozytywnie na naszą odporność, poprawia pracę serca, a także wygląd cery, włosów. Oczyszcza nasz organizm....
Kapusta włoska = Zupa kapuściana
pół główki kapusty włoskiej
jedną dużą marchewkę
jedną dużą pietruszkę
jedną dużą cebulę
ząbek lub dwa czosnku
papryczka chilli
dwie duże garści grochu łuskanego
pomidory w puszcze (zupę serwuję głównie zimą - stąd ta pełna pomidorów puszka- gdyby był sezon- puszkę na pewno zastąpiłabym świeżymi pomidorami z łyżką koncentratu)
solidna łyżka oliwy z oliwek
świeży koperek
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kminek, tymianek
oraz ulubione przyprawy do smaku
jedną dużą pietruszkę
jedną dużą cebulę
ząbek lub dwa czosnku
papryczka chilli
dwie duże garści grochu łuskanego
pomidory w puszcze (zupę serwuję głównie zimą - stąd ta pełna pomidorów puszka- gdyby był sezon- puszkę na pewno zastąpiłabym świeżymi pomidorami z łyżką koncentratu)
solidna łyżka oliwy z oliwek
świeży koperek
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kminek, tymianek
oraz ulubione przyprawy do smaku
Poszatkowaną kapustę włoską, pokrojoną w dowolny sposób marchewkę, pietruszkę, papryczkę chilli, cebulę i czosnek (może być w całości) wrzucamy do garnka, warzywa zalewamy dwoma litrami wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, gotujemy na wolnym ogniu. Po około 5 minutach wrzucamy opłukany i namoczony groch. Całość gotujemy ok. 30 minut, w międzyczasie dodajemy puszkę pomidorów i dorzucamy świeżo zmielony pieprz, kminek, tymianek i ulubione przyprawy (ja zawsze dodaję szczyptę słodkiej papryki). Pod koniec gotowania dodajemy solidną łyżkę oliwy z oliwek. Już na talerzu posypujemy koperkiem.
Rozgrzewająca pycha!
Pikantna, gorąca, sycąca - Pycha - cóż można więcej napisać?
OdpowiedzUsuń