Translate

poniedziałek, 21 lipca 2014

ciasto z morelami / apricot cake

Morele są doskonałe. Teraz, bardzo na czasie. Dla was. W Polsce trwa właśnie na nie sezon. Pełnia lata, upały i żółte jak słonce morele. Słodkie, przepyszne. Doskonałe jako przekąska, lub jako dodatek do ciasta. Co powiecie na delikatne ciasto z morelami i bezą kokosową?

Apricots are excellent. Very timely right now. For you. In Poland is the season now. The fullness of summer, heat and apricots, yellow as the sun. Sweet and delicious. Perfect as a snack or as an addition to the dough. How about a delicate cake with apricots and coconut meringue?



ciasto z morelami / apricot cake

składniki na ciasto:

250 g mąki
2 płaskie łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żołtka
100 g masła

10 moreli

2 białka
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cynamonu

ingredients:

250 g flour
2 flat tablespoons of sugar
teaspoon baking powder
2 egg yolks
100g butter

10 apricots

2 eggwhites
spoon of sugar
2 tablespoons grated coconut
teaspoon cinnamon






Wszystkie składniki na ciasto ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Następnie wykładamy nim okrągłą blaszkę.

Na ciasto rozkładamy morele przekrojone na pół (mogą to być także inne owoce np. śliwki, brzoskwinie, nektarynki...). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy do niego blaszkę z ciastem na 20 minut.

W tym czasie w dwóch białek ubijamy pianę. Podczas ubijania dodajemy łyżkę cukru. 
Do ubitej piany dodajemy kokosowe wiórki i cynamon. Mieszamy.

Po 20 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, kładziemy na owoce przygotowaną pianę z białek, na piekarniku zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.


All the ingredients for the dough beat using an electric mixer or by hand. 
Prepare round springform pan. 

For the dough spread the apricots in half lengthwise (you can use also other fruits such as plums, peaches ...). Set the oven to 180 degrees and put into the plaque with the cake. Bake for 20 minutes. 

At this time, whisk two eggwhites. While whisking, add a spoonful of sugar. 
For the whipped foam, add the coconut shavings and cinnamon. Mix. 

After 20 minutes, pull the cake out of the oven, put on the top meringue, to reduce the oven temperature to 120 degrees and bake another 20 minutes.


Polecam bardzo!
I  highly recommend!

7 komentarzy: