Translate

wtorek, 14 lipca 2015

zupa z białych szparagów


Sezon szparagowy dawno minął. Mi jednak pozostał w pamięci smak białych szparagów z mojej czerwcowej podróży do Polski. Kiedy to, z przyjemnością wielką gotowałam zupę z białych szparagów mojej mamie. Jadła ją pierwszy raz. A ja, chętnie przyrządziłabym zupę jeszcze nie raz.

Składniki na cztery porcje:

pęk białych szparagów
4 szklanki warzywnego bulionu
łyżka oliwy
trzy ząbki czosnku
kilka orzechów włoskich 
pieprz, sól, majeranek


szparagi obieramy, tniemy na mniejsze, około dwu centymetrowe kawałki. tak przygotowane szparagi podsmażamy w garnku z grubym dnem na łyżce oliwy z czosnkiem. Następnie dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy około 25 minut. Ściągamy z ognia. Dokładnie blendujemy. Do smaku, kto lubi, można podać z orzechami włoskimi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz