Translate

poniedziałek, 27 października 2014

Indian bread

Journeys of culinary are the most delicious in the world. Indian food is my number one, for sure.
Parathas- simple Indian breads. When I saw the simplicity of the implementation of these breads I knew, do it in my kitchen.


Podróże kulinarne są najsmaczniejsze na świecie. A indyjskie jedzenie to mój numer jeden.
Indyjskie chlebki parathas. Gdy zobaczyłam prostotę wykonania tych chlebków, wiedziałam że, koniecznie muszę je powtórzyć w mojej kuchni. 



Ingredients:

200 g plain flour
200 g wholewheat flour
200 ml milk
2 spoon olive oil
pinch of salt

Method:

Combine all the ingredients in a deep bowl and knead into a semi-soft dough using milk.
Divide the dough into 4 equal portions.
Roll each portion into a 50 mm, using a little plain flour for rolling.
Heat a non-stick pan and cook each paratha on both the sides, till brown spots appear on both the sides.
Serve with curry (for example HERE>> or HERE>>) or with capsicum paste (HERE>>) or (like I, with cook carrot with mushroom in tomato sauce with mint). Or eat plain, dipping in olive oil.


Składniki:

200 g mąki pszennej
200g mąki razowej
200 mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki w głębokiej misce i zagnieść na miękkie ciasto.
Ciasto podzielić na 4 równe porcje. 
Na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na kształt okrągłych placków o grubości pół centymetra.
Patelnię podgrzać, każdy placek piec po obu stronach, około 2 minuty z każdej strony.
Podawać z curry (na przykład TUTAJ>> lub TUTAJ>>) albo z pastą paprykową (TUTAJ>>) lub (tak jak ja tym razem, z duszoną marchewką, grzybami w sosie pomidorowym z miętą). Albo jeść po prostu bez niczego, zamaczając chlebki w oliwie.


1 komentarz: