Co tu dużo pisać, na rozgrzewkę - bo dzisiejszy dzień
zapowiada się bardzo, bardzo aktywnie- proponuję cukiniowy krem. Ostatni worek
mrożonej cukinii (który cudem zachował się do lutego w mojej zamrażalce)
zostanie właśnie na tą rozgrzewkę wykorzystany. O zdrowotnych właściwościach
cukinii, pisałam już TUTAJ, więc zabieram się czym prędzej do gotowania dzisiejszego
śniadania :)
trzy cukienie
jedna duża marchewka
jedna pietruszka
mały kubek jogurtu naturalnego
sól, pieprz
papryczka chili
ulubione przyprawy do smaku
(ja użyłam bazylię i tymianek)
jedna duża marchewka
jedna pietruszka
mały kubek jogurtu naturalnego
sól, pieprz
papryczka chili
ulubione przyprawy do smaku
(ja użyłam bazylię i tymianek)
Cukienie, marchew, pietruszkę gotujemy w około trzech
szklankach wody, doprawionej solą i pieprzem (może być już gotowy bulion). W
międzyczasie dodajemy małą papryczkę chili. Po około 10 minutach, aż warzywa
będą miękkie dodajemy jogurt naturalny i energicznie mieszamy. Jak zupa się
już zagotuje- całość blenderujemy, aż ukaże się nam gładka, gęsta zupa. Doprawiamy i
zjadamy ze smakiem. :)
Ale smacznie wygląda. Uwielbiam cukinię, uwielbiam takie zupki!!!
OdpowiedzUsuńJa też jestem fanką gęstych pysznych zup, szczególnie w kolorze zielonym :)
Usuń