Translate

piątek, 19 lutego 2016

tarta na francuskim spodzie


Dobrze mieć w zamrażalce/lodówce płaty ciasta francuskiego. Dzięki nim, można w szybki i łatwy sposób wyczarować fajne dania, dla niezapowiedzianych gości, lub po prostu zrobić obiad, lunch, kolację gdy weny lub chęci brak. Ciasto francuskie, może posłużyć jako fajna baza do przekąski na słodko lub na słono. Dziś proponuję Wam warzywną tartę z produktów, które akurat są pod ręką.


tarta warzywna na francuskim spodzie


Składniki na jedną tartę:

płat ciasta francuskiego
jeden mały brokuł (wcześniej zblanszowany)
dwa pomidory
jedna cebula
trzy łyżki passaty pomidorowej
łyżka harissy
pół kostki greckiego sera typu feta
przyprawy: pieprz, oregano, bazylia,



Sposób wykonania:

Prostokątną blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na papier położyć płat ciasta francuskiego, "zahaczając" o brzegi blaszki. Na ciasto nanieść passatę pomidorową, następnie warzywa: pomidory pokrojone w cienkie plasterki, (pomidory popruszyć solą), cebulę pokrojoną w piórka, różyczki zblanszowanego brokuła oraz fetę. Popruszyć przyprawami. tak przygotowaną tartę włożyć do piekarnika na około 25 minut, w temperaturze 200 stopni.

Świetnie smakuje z harrisą

Oczywiście kombinacja warzyw dowolna, to co masz akurat w lodówce, pod ręką...
ale mimo wszystko bardzo polecam i moją prostą kombinację :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz