Translate

piątek, 26 września 2014

Why eat quinoa?


Why eat quinoa?

First of all, it contains proteins, which not only build our muscles but also responsible for proper metabolism. Quinoa have well absorbed protein that is good news especially for vegetarians and vegans and fitness people. However, not only the "good" protein terminate its great properties. Quinoa is a wealth of nutritious fats, mainly omega-3, essential to the proper functioning of the body. Carbohydrates with a low glycemic index will please most of all diabetics and people on weight loss diets. In addition, contains a very large amount of calcium, tocopherol, folic acid, copper, phosphorus, manganese, long enough to replace all the minerals and vitamins (C, D, E, B), which you need for feel good and healthy body. There is a wealth of fiber. It acts as antioxidants, which means that it reduces the risk of cancer and premature aging. Of course, gluten free.

/

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

Przede wszystkim ze względu na zawarte w niej proteiny, które nie tylko budują nasze mięśnie, ale i odpowiadają za prawidłowy metabolizm. Dobrze przyswajane białko, które jest w komosie ryżowej to dobra informacja głównie dla wegetarian, wegan oraz osób dużo ćwiczących. Jednak nie tylko na 'dobrym' białku kończą się jej super właściwości. Komosa jest bogactwem pełnowartościowych tłuszczy, głównie omega-3, niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Węglowodany o bardzo niskim indeksie glikemicznym ucieszą przede wszystkich diabetyków i osoby na dietach odchudzających. Oprócz tego, zawiera bardzo dużą ilość wapnia, tokoferolu, kwasu foliowego, miedzi, fosforu, manganu, długo by wymieniać wszystkie minerały, no i witaminy (wit. C, D, E oraz z grupy B). Jest bogactwem błonnika. Działa jak antyoksydanty, co znaczy, że zmniejsza ryzyko występowania raka i opóźnia procesy starzenia. Oczywiście nie zawiera glutenu. 


How to use?

Ideal replaces grits, rice, pasta and potatoes. Quinoa great compose great with meat dishes and vegetarian or vegan as wall. Can be milled and used as flour for baking cakes or breads. Is gluten free so can be successfully used as a substitute for flour with gluten.
Perfect for breakfast instead of traditional porridge.
Ideal for salads for lunch.
Ideal for complement dinner instead of potatoes.
Perfect for dessert as an ingredient in cakes, puddings etc.

/

Zastosowanie:

Doskonale zastępuje kaszę, ryż, makaron czy ziemniaki. Wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi jaki i wegetariańskimi oraz wegańskimi. Komosę można mielić i używać jako mąkę do wypieków ciast, pieczywa... Nie zawiera glutenu, więc w powodzeniem może być stosowana, jako zamiennik mąk z jego zawartością. 
Idealna na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki.
Idealna jako składnik sałatek na lunch.

Idealna jako 'dopełnienie' obiadu, zamiast ziemniaków/ kaszy/ ryżu.
Idealna na deser jako składnik ciast, puddingu etc.



How to cook? 

Before cooking always rinse quinoa running cold water. Boil in water in a ratio of 1 to 2, a cup of quinoa is taken to two cups of water (or stock). After about 15 minutes, quinoa is ready. I often rinsed quinoa throw directly into boiling food (for example, like here >>), I keep on heat for about 5 minutes, after which time fetching of fire, quinoa comes to the perfect softness :)
Jak gotować?
/
Jak gotować?

Zawsze przed gotowaniem płuczemy komosę pod bieżącą zimną wodą. Gotujemy w wodzie w proporcjach 1 do 2, czyli na szklankę komosy przyjmuję się dwie szklanki wody (lub wywaru np. warzywnego). Po około 15 minutach komosa gotowa. Ja często opłukaną komosę wrzucam bezpośrednio do gotującej się potrawy (na przykład tak jak tutaj>>), trzymam na ogniu około 5 minut, po tym czasie ściągam z ognia, a komosa sama dochodzi do idealnej miękkości :)

czwartek, 25 września 2014

Vegan curry with eggplant and quinoa!

I love wok dishes. Simple, fast, fresh and very healthy. I love the curry-based dishes. Often I cook curry with seafood (like here), fish, chicken, or curry octopus soup (here). This time I replaced the meat - eggplant, rice - quinoa. I came out delicious vegetarian curry, also ideal for vegans.

Uwielbiam dania z woka. Nieskomplikowane, szybkie, świeże i bardzo zdrowe. Uwielbiam dania na bazie curry. Często przyrządzam curry z owocami morza (jak tutaj), z rybą, kurczakiem, zupę kury z ośmiornicą (tutaj). Tym razem mięso zastąpiłam bakłażanem, ryż komosą ryżową. I wyszło przepyszne wegetariańskie curry, idealne także dla wegan.


Vegan curry with eggplant and quinoa!
/
Wegańskie curry z bakłażanem i komosą ryżową!

                            Ingredients for two serves: / Składniki na dwie porcje:

eggplant/ bakłażan
onion/ cebula
125 g green bean/ 125 g fasolki szparagowej
carrot/ marchewka
125 g celery/ 125 g selera naciowego
2 teaspoon curry powder/ 2 łyżeczki curry w proszku
tablespoon of coconut oil/ łyżka oleju kokosowegotablespoon of soy sauce/ łyżka sosu sojowego
300 ml vegeterian stock or water or coconut milk/ 300 ml wywaru warzywnego lub wody lub mleczka kokosowego
salt, pepper, thyme/ sól, pieprz, tymianek
125 g white quinoa/ 125 g białej komosy ryżowej


Into a hot wok give a spoonful of coconut oil and cut onion, fry a moment, add a teaspoon of curry powder, after about 5 minutes, add all the chopped vegetables. simmer about 10 minutes, I add the broth or water, coconut milk, season with salt, pepper, thyme, soy sauce and a second teaspoon of curry powder. At the end I add "raw" quinoa. Simmer about 15 minutes. Until the quinoa is al dente.
/
Na rozgrzanego woka daję łyżkę oleju kokosowego i pociętą w piórka cebulę, chwilę podsmażam dodaję łyżeczkę proszku curry, po około 5 minutach dorzucam wszystkie wcześniej pokrojone warzywa. Duszę około 10 minut, dodaję wywar lub wodę, przyprawiam solą, pieprzem, tymiankiem, sosem sojowym i drugą łyżeczką proszku curry. Na koniec dodaję "surową" komosę ryżową. Cale danie duszę około 15 minut. Do czasu aż komosa będzie al dente.



Delicious and healthy dish in half an hour
/
Pyszne i zdrowe danie w pół godziny! 



Why eat quinoa? In the next post soon. 
Dlaczego warto jeść komosę ryżową? Już w kolejnym wpisie! 

środa, 3 września 2014

Gluten free expo 2014


Muszę przyznać, że kiedy dostałam zaproszenie na Gluten Free Expo, które odbywało się w zeszły weekend w pięknym obiekcie Olympic Park Sydney, bardzo się ucieszyłam. O glutenie bardzo głośno na wszystkich szerokościach geograficznych. W Sydney od kilku lat organizowane jest Expo, gdzie firmy gluten free, wystawiają swoje nowe produkty.



Wielka hala, wielkie zamieszanie i tylko kilka (moim zdaniem) ciekawych produktów. Reszta to trochę ściema, bo o ile przepyszne, bogate w smaku muffiny bez glutenu z dynią czy szpinakiem, raw batony energetyczne, muesli, płatki śniadaniowe, bezglutenowe mąki, czy przepyszna herbata to jak najbardziej, TAK! TAK!  To "miksy", OK- może bez glutenu, ale za to po brzegi wypełnione E, to już nie bardzo! Bardzo nie bardzo! Ci co postanowili (lub po prostu muszą!) żyć bez glutenu, powinni bardzo uważnie i wnikliwie czytać etykiety! Oszustw nie brakuje!


Oferta bogata, przemysł "gluten free" rośnie w siłę, lecz pewnie za jakiś czas, moda na "bycie gluten free" minie (oj dużo, za dużo spotkałam na Expo ludzi, którzy żyją bez glutenu bo to po prostu modne!), głębsza rozmowa na temat GF już nie wchodziła w grę. Co innego Ci, którzy tak po prostu muszą, to już inna świadomość i diety i wiedzy na temat tego, co powinni jeść. Jak najbardziej polecam (jeśli to tylko możliwe) zastępować produkty z glutenem na te BEZ, tak samo jak, polecam zastępowanie białego cukru, syropem z agawy, melasą czy po prostu miodem. 



I jeszcze jedna myśl na koniec, fajnie że ludzie mają coraz większą świadomość tego co jedzą, tego jak żyją, żeby tylko ta świadomość nigdy nie straciła "swojego" zdrowego rozsądku!  





Ja osobiście od wielkich Expo, całego tego gigantycznego przemysłu wolę, niedzielny organiczny targ tuż za moim płotem, ciekawe lecz niezobowiązujące rozmowy z Peterem, na temat domowej uprawy warzyw i owoców, świeżo tłoczonych zielonych soków z kale i real food. Już nie mogę się doczekać, kiedy pewniej pięknej soboty skorzystam z zaproszenia i w końcu wybiorę się na jego eco farmę.