Translate

środa, 30 lipca 2014

Pesto z zielonego groszku / Pea-basil pesto

Całkiem przypadkiem stałam się posiadaczką kilograma świeżej bazylii. W żaden sposób mnie to nie zasmuciło (uwielbiam świeże zioła!), spowodowało raczej, że niemal codziennie naszym daniom, towarzyszyła świeża bazylia. Na śniadanie: jako dodatek do omleta lub jajecznicy, jako dodatek do kanapki, sałatki, na obiad w postaci pesto... długo by wymieniać! Raz garść świeżej bazylii zmiksowałam z puree z zielonego groszku! Wyszło przepysznie.
Groszkowo-bazyliowe puree jako dodatek do piersi z kurczaka, nadziewanej suszonymi pomidorami i (a jakże!) świeżą bazylią.

***

Quite by chance I've gotten to have a kilo of fresh basil. In no way am I not sad (I love fresh herbs!), Resulted in rather that almost every day of our dishes accompanied by fresh basil. For breakfast: in addition to an omelet or scrambled eggs, in addition to sandwiches, salads for lunch in the form of pesto ... long to talk! Once a handful of fresh basil remixed with mashed green peas! It came out delicious. 
Pea-basil puree as a supplement to breast of chicken, stuffed with dried tomatoes and (of course!) Fresh basil.


Inspiracją dla tego dania był dla mnie przepis z "Kwestii smaku" >> dziękuje!

***
The inspiration for this dish was for me a recipe from "Kwestii smaku" >> Thank you!



A Wy, jakie dania z bazylią lubicie najbardziej? :)

And you, what kind of dishes with basil you like the most? :)

poniedziałek, 21 lipca 2014

ciasto z morelami / apricot cake

Morele są doskonałe. Teraz, bardzo na czasie. Dla was. W Polsce trwa właśnie na nie sezon. Pełnia lata, upały i żółte jak słonce morele. Słodkie, przepyszne. Doskonałe jako przekąska, lub jako dodatek do ciasta. Co powiecie na delikatne ciasto z morelami i bezą kokosową?

Apricots are excellent. Very timely right now. For you. In Poland is the season now. The fullness of summer, heat and apricots, yellow as the sun. Sweet and delicious. Perfect as a snack or as an addition to the dough. How about a delicate cake with apricots and coconut meringue?



ciasto z morelami / apricot cake

składniki na ciasto:

250 g mąki
2 płaskie łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żołtka
100 g masła

10 moreli

2 białka
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cynamonu

ingredients:

250 g flour
2 flat tablespoons of sugar
teaspoon baking powder
2 egg yolks
100g butter

10 apricots

2 eggwhites
spoon of sugar
2 tablespoons grated coconut
teaspoon cinnamon






Wszystkie składniki na ciasto ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Następnie wykładamy nim okrągłą blaszkę.

Na ciasto rozkładamy morele przekrojone na pół (mogą to być także inne owoce np. śliwki, brzoskwinie, nektarynki...). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy do niego blaszkę z ciastem na 20 minut.

W tym czasie w dwóch białek ubijamy pianę. Podczas ubijania dodajemy łyżkę cukru. 
Do ubitej piany dodajemy kokosowe wiórki i cynamon. Mieszamy.

Po 20 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, kładziemy na owoce przygotowaną pianę z białek, na piekarniku zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.


All the ingredients for the dough beat using an electric mixer or by hand. 
Prepare round springform pan. 

For the dough spread the apricots in half lengthwise (you can use also other fruits such as plums, peaches ...). Set the oven to 180 degrees and put into the plaque with the cake. Bake for 20 minutes. 

At this time, whisk two eggwhites. While whisking, add a spoonful of sugar. 
For the whipped foam, add the coconut shavings and cinnamon. Mix. 

After 20 minutes, pull the cake out of the oven, put on the top meringue, to reduce the oven temperature to 120 degrees and bake another 20 minutes.


Polecam bardzo!
I  highly recommend!

czwartek, 17 lipca 2014

Ciasto fillo, jeżyny i poranna kawa / Pastry fillo, blackberries and morning coffee

Zamiast croissanta - trójkąt fillo
zamiast czekoladowego środka croissanta - owocowy środek fillo
kawa - bez zmian
czarna, jak zawsze

Instead morning croissant - triangle of fillo
instead chocolate inside croissant - blackberries inside triangle of fillo
coffee - no change
black, as usual