Translate

czwartek, 26 czerwca 2014

wegański pasztet z soczewicy i dyni / vegan lentil pumpkin pâté

Wierzcie lub nie, ale w Australii naprawdę mamy teraz zimę. To nic, że na zewnątrz ponad 20 stopni, ja i tak marznę tu niemiłosiernie. A kiedy rozmawiam z bliskimi mieszkającymi w Polsce, że tutaj zimno, marznę, siedzę otulona kocem i wogule, że zima... twierdzą, że przesadzam.


Więc wierzcie lub nie, ale ja marznę i wszelkimi sposobami się rozgrzewam. Pożywnymi zupami, gorącą herbatą z imbirem, poranną owsianką z cynamonem, a do wielu potraw dodaję fasolę, groch, soczewicę.


Więc, Wegański pasztet na ciepło z soczewicy i dyni do kanapki, to doskonałe rozwiązanie. Idealny dla mnie przepis znalazłam TUTAJ >> Dziękuje!



Prosty w wykonaniu, idealny dla wegan, bardzo bardzo zdrowy i przepyszny. Można go zajadać na zimno lub ciepło (jak kto woli, lub jaka aktualnie pora roku) koniecznie z pysznym żytnim chlebem.
Polecam!

czwartek, 12 czerwca 2014

kto lubi zapach anyżu? / who likes the smell of anise?

ten kto lubi zapach anyżu niech nie obawia się użyć kopru włoskiego!
Fenkuł (koper włoski) pachnie anyżem...
ale smak,
to już coś innego!

who likes the smell of anise let's not afraid to use a fennel! 
Fennel smells like anise... 
but the taste, 
it's something else!


Z czym najlepiej komponować?
Dla mnie idealne połączenie to:
fenkuł i anchovies

What is the best to compose? 
For me, the perfect combination is: 
fennel and anchovies


dodać tylko jeszcze 
suszone pomidory
oliwę z oliwek
kilka kropel sosu rybnego
garść startego parmezanu
i makaron!

add just yet 
sun dried tomatoes 
olive oil 
a few drops of fish sauce
a handful of grated Parmesan 
and pasta!

Pokrojony w piórka fenkuł wrzucamy na patelnię, podsmażamy go na łyżce oliwy około 10 minut, dodajemy kilka, pokrojonych na paski, suszonych pomidorów, dodajemy ugotowany al dente makaron, pod koniec dodajemy fileciki anchovies wraz z oliwą ze słoiczka. Doprawiamy do smaku pieprzem i sosem rybnym. Tuż przed podaniem posypujemy parmezanem.

Sliced ​​fennel in a pen toss into the pan, fry it in a spoon of olive oil for about 10 minutes, add a few, cut into strips, dried tomatoes, then add the cooked al dente pasta, at the end add the anchovies fillets with olive oil from the jar. Season to taste with pepper and fish sauce. Just before serving, sprinkle with Parmesan cheese.


It tastes great!


poniedziałek, 9 czerwca 2014

przepiórcze jaja / quail eggs


Jaja przepiórcze są pełne witamin i minerałów. W tych gabarytowo malutkich jajkach mieści się trzy razy więcej właściwości odżywczych niż w jajach kurzych. Zawierają dobrze przyswajalne białko, bogactwo witamin z grupy B.
Taka bomba witaminowa najlepsza jest na dobry początek dnia.

Quail eggs are full with vitamins and minerals. Even with their small size, their nutritional value is three times greater than chicken eggs. Includes a well-digested protein, wealth of vitamin B. That the vitamin bomb best give for good beginning day. 


Moja propozycja....
Gotowane przepiórcze jaja na sałatce warzywnej.

My suggestion...
Boil quail eggs with fresh veggies salad.


Jaja gotujemy tylko 4 minuty.
Hard- boiled quail eggs cook in 3 to 4 minutes.